Wednesday, November 11, 2015

STEM Discovery Week 2018


We are proud to announce that we are among the winners! Congratulations everyone! 


More info following the link below:

STEM Discovery Week 2018 is a joint international initiative that invites projects,
organisations and schools across Europe and around the world, to
celebrate careers and studies in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics
(STEM). The tagline for this year’s campaign “say yes to STEM” describes the
partners’ open-minded and dedicated support to STEM subjects at school, as well as wide-ranging
collaboration among stakeholders in the area.
Interested to become a partner?
By committing to the STEM Discovery Week 2018, the partners agree to:
  • Organise and share information about activities in STEM education as part of the STEM Discovery
    Week campaign.
  • Encourage third parties to support and join the initiative by organising STEM activities of their own
    and share information about them as part of the STEM Discovery Week campaign.
  • Publish on their web page information in support of the STEM Discovery Week campaign,
    hence facilitating an active exchange of information among projects, organisations and schools.
For more information on the registration steps that potential partners need to follow, please consult
this document here.
Are you organising a STEM event around April 2018?
Include it on the map! Participants organising STEM activities in the course of April 2018, may also
enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions' section for more information here.

STEM Discovery Week activities
STEM Discovery Week activities' map

Sidebar banner

Our activity for SDW18

Preparing for the future- STEM professions 26- 30. 03. 2018, Visit to company / industry

Every school year, in Romania, one school week is dedicated to “Another kind of school” week. During this week, the students participate in extra-curricular activities and projects. This year, in my school, Școala Gimnazială Nr. 9 „Nicolae Orghidan” Brașov, between 26th and 30th of March, an event dedicated to STEM education was organized for providing opportunities for learning STEM topics to young students- aged 6 to 11.
For five days, the students will visit companies, meet engineers, doctors or scientists, make experiments found on Scientix Resources section or create posters.

On the first day, the students visited the National Bank of Romania headquarters in Brașov in order to understand the relation between STEM and financial education. 



In the second day, students aged 10- 11 visited Schaeffler Romania S.R.L . (.https://www.schaeffler.ro/remotemedien/media/_shared_media/03_worldwide/02_websites_worldwide/romania_1/SchaefflerRomania_EN_2016.pdf) . Schaeffler Romania is a company which is specialized in industry and automotive. During the visit, the students met STEM professionals, asked questions about the products and saw how the workers and specialist worked together to..move the world! Now, they know more about STEM professions. 


The third day was dedicated to experiments! The students were teachers for one day: they prepared an experiment and presented it and the conclusions to their peers. All the experiments were made by the children and they enjoyed the activity a lot as they understood better some phenomena!


On Thursday, one students from The Medical University was invited to talk to the children about his future job. He held a course related to human body and hygiene and learnt the students how to maintain their health. 


 The last day of the week was dedicated to our eTwinning (https://twinspace.etwinning.net/45279/home)  and Erasmus + (https://twinspace.etwinning.net/45916/home)  projects. The students worked on some STEM activities based on Scientix resources, visited the TS and presented their work to another class. 
Finally, one poster session was organized and the students presented their experience after one whole STEM activities dedicated week.

                          

Join STEM Discovery Week 2018!

Cornelia Melcu, primary school teacher and Scientix ambassador for Romania


Friday, October 23, 2015

Conferința ESA pentru profesorii din învățământ primar

În perioada 2-4 octombrie 2015, am participat la Conferința ESA pentru profesorii din învățământ primar. Peste 25 de profesori din toată Europa au avut șansa de a întâlni specialiști în științe spațiale, de a vizita Agenția Spațială Europeană, de a schimba idei și de a împărtăși bune practici educaționale. 

Monday, September 7, 2015

Wednesday, July 22, 2015

Astronomia și științele spațiale pentru ciclul primar

  Chiar dacă este vacanță, curiozitatea și dorința de cunoaștere, nu cunosc odihna. În perioada 14- 17 iulie 2015, la complexul turistic Runcu Stone, județul Dâmbovița, a avut loc un curs de iniţiere în astronomie şi ştiinţe spaţiale organizat de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România), în colaborare cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).  Cursul s-a adresat cadrelor didactice din învăţământul primar și a avut ca scop principal familiarizarea participanților cu științele spațiale și astronomia. Obiectivul principal a fost familiarizarea cadrelor didactice cu subiecte de interes legate de spațiul cosmic, pentru atragerea elevilor către studiul obiectelor STEM (științe, tehnologii, inginerie și matematică). Am avut onoarea și plăcerea de a participa și îmi propun să utilizez în activitatea la clasă cele învățate, pentru că toți copiii sunt fascinați de Univers, O parte din resurse se găsesc și pe portalul proiectului Scientix (http://www.scientix.eu/), pe care vă invit și pe această cale, să îl consultați. 
   Pe parcursul celor patru zile și trei nopți, lectorii- Virgiliu Pop, manager ESERO România, Cristina Stancu, manager adjunct ESERO România și Valentin Grigore, președinte al SARM, au organizat sesiuni de formare referitoare la  misiuni spaţiale, aterizarea pe o cometă, viaţa în spaţiu, cum devii astronaut și  orientarea pe bolta cerului, stele şi constelaţii, asteroizi, instrumente astronomice şi observaţii nocturne ale bolții cerești. De asemenea, cursanților li s-au prezentat resurse utile în activitatea la clasă și proiecte STEM care pot motiva elevii în învățare și cunoaștere. Cei 24 de participanți, din toate regiunile României, au avut oportunitatea de a descifra tainele stelelor și a expedițiilor cosmic, într-un cadru mirific și păstoriți de oameni dedicați, adevărați profesioniști.      Urmează ca ESERO România să organizeze, în această toamnă, astfel de cursuri și pentru profesorii de gimnaziu.

    Vă invităm să accesați http://www.esero.ro/ și http://www.sarm.ro pentru a (re)descoperi științele spațiale și frumusețea astronomiei!

Thursday, July 2, 2015

Alăturați-vă SCIENTIX, comunitatea educației STEM în Europa!

Scientix (www.scientix.eu) este comunitatea pentru educație științifică în Europa și este un proiect finanțat în cadru cadrul Programului 7 al Uniunii Europene, dedicat cercetării și dezvoltării . Scientix colectează și promovează cele mai bune practici de predare și învățare STEM
(știință, tehnologie , inginerie și matematică) din Europa, organizează cursuri și workshop-uri pentru profesioniștii din domeniu, inclusiv pentru profesori. Portalul este un bun prilej de a afla mai multe despre diferite proiecte de educație științifică din Europa, de a cunoaște oamenii din spatele proiectelor și de a împărtăși experiențe, cunoștințe și bune practici cu colegii din întreaga Europă.
Scopul celei de a doua faze a proiectului (2013 - 2015) este de a-i extinde activitatea la nivel național. Prin intermediul rețelei de punctelor naționale de contact (PNC) , Scientix își propune să ajungă la comunitățile naționale ale profesorilor, și să contribuie la dezvoltarea de strategii naționale pentru o mai largă a abordare inovatoare a predării disciplinelor STEM.
Portalul Scientix și informațiile de pe aceasta este disponibil în limba română,prin urmare profesorii pot ușor accesa informațiile și afla mai multe despre proiect și ce oferă acesta. Oricum, în școli trebuie să fie pus un accent principal de noi metode de predare și evaluare în domeniul STEM . De exemplu, în România, noul curriculum pentru clasele 0-2 se bazează acum pe metode de predare și învățare interdisciplinare . Există o nouă disciplină numită Matematică și științe, care integrează subiecte legate de realitate .

Există o mulțime de oportunități- exemplu Scientix - care sunt puncte de plecare perfecte pentru abordarea problemei educației STEM într-un mod mult mai sistemic și mai eficient .