Wednesday, July 22, 2015

Astronomia și științele spațiale pentru ciclul primar

  Chiar dacă este vacanță, curiozitatea și dorința de cunoaștere, nu cunosc odihna. În perioada 14- 17 iulie 2015, la complexul turistic Runcu Stone, județul Dâmbovița, a avut loc un curs de iniţiere în astronomie şi ştiinţe spaţiale organizat de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România), în colaborare cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).  Cursul s-a adresat cadrelor didactice din învăţământul primar și a avut ca scop principal familiarizarea participanților cu științele spațiale și astronomia. Obiectivul principal a fost familiarizarea cadrelor didactice cu subiecte de interes legate de spațiul cosmic, pentru atragerea elevilor către studiul obiectelor STEM (științe, tehnologii, inginerie și matematică). Am avut onoarea și plăcerea de a participa și îmi propun să utilizez în activitatea la clasă cele învățate, pentru că toți copiii sunt fascinați de Univers, O parte din resurse se găsesc și pe portalul proiectului Scientix (http://www.scientix.eu/), pe care vă invit și pe această cale, să îl consultați. 
   Pe parcursul celor patru zile și trei nopți, lectorii- Virgiliu Pop, manager ESERO România, Cristina Stancu, manager adjunct ESERO România și Valentin Grigore, președinte al SARM, au organizat sesiuni de formare referitoare la  misiuni spaţiale, aterizarea pe o cometă, viaţa în spaţiu, cum devii astronaut și  orientarea pe bolta cerului, stele şi constelaţii, asteroizi, instrumente astronomice şi observaţii nocturne ale bolții cerești. De asemenea, cursanților li s-au prezentat resurse utile în activitatea la clasă și proiecte STEM care pot motiva elevii în învățare și cunoaștere. Cei 24 de participanți, din toate regiunile României, au avut oportunitatea de a descifra tainele stelelor și a expedițiilor cosmic, într-un cadru mirific și păstoriți de oameni dedicați, adevărați profesioniști.      Urmează ca ESERO România să organizeze, în această toamnă, astfel de cursuri și pentru profesorii de gimnaziu.

    Vă invităm să accesați http://www.esero.ro/ și http://www.sarm.ro pentru a (re)descoperi științele spațiale și frumusețea astronomiei!

No comments:

Post a Comment