Wednesday, November 21, 2018

Diversity in STEM- a STEM Alliance initiative



STEM Alliance invită toate cadrele didactice din învățământul primar și secundar și consilierii de carieră din întreaga Europă să participe la concursul „Diversitatea în STEM". Concursul își propune să sublinieze că diversitatea este un element esențial pentru inovarea STEM. Cei care predau discipline STEM sunt invitați să prezinte cele mai bune practici de reprezentare diversă și incluzivă a genului, mediilor economice și sociale în clasă și modul în care acestea luptă împotriva stereotipurilor în domeniu. Aducerea diversității în STEM poate însemna și colaborarea între educatori, guverne, industrie și organizații non-profit.

Clasa Pregătitoare A din Șc. Gimn. 9 „Nicolae Orghidan” participă la acest eveniment!

Harta evenimentelor organizate o puteți consulta aici:



Și...iată cum a descurs evenimentul nostru:

După ce au repetat ce știu despre meserii și cariere și importanța lor pentru viitor, cei 29 de elevi ai mei, de clasă pregătitoare, au participat la o activitate care a avut drept scop motivarea acestora să fie interesați de o carieră STEM în viitor.

Pasul 1: Despre cariere STEM (chirurg, dentist, programator, inginer etc.) și răspunsul la întrebarea: Este un bărbat sau o femeie? (De cele mai multe ori, atunci când vorbim de meserii STEM, prima imagine care vine în mintea unui copil este ... un bărbat).

Pasul 2: Câțiva experți - părinți - au fost invitați în clasă și au vorbit cu elevii - băieți și fete - despre locul lor de muncă, profilul lor profesional și motivul pentru care au ales să practice o carieră STEM.
Întâi, o mămică ce este contabl, iar apoi una ce este programator și-au prezentat meseria și de ce au ales-o.
Pasul 3: Pentru a menține echilibrul între bărbați și femei, un bărbat care este un inginer, a explicat copiilor cât de importantă este munca sa și a făcut o simulare folosind dizpozitive electrice cu copiii.
Pasul 4: Activitate hand-on- elevii au creat un cod de bare (folosind bare albe și negre din hârtie magnetică), cu ajutorul unei mămici care este programator. Când au citit codul, au descoperit numele clasei:PAXI: 
Pasul 5: Evaluare: Este codul de bare / codul QR util? Fiecare elev a primit un breloc cu un cod QR imprimat. (la citire, în spatele lui, se află numele fiecărui copil, clasa și școala). Li s-adresat întrebarea dacă acest cod este util și pentru ce anume? Apoi, am citit codurile QR folosind telefonul mobil.
La final, au spus ce l-a plăcut cel mai mult în activitate și de ce.



Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free digital slideshow personalized with Smilebox

Sunday, November 18, 2018

Noi oportunități SCIENTIX

      Scientix- comunitatea învățământului științific din Europa (http://www.scientix.eu/) este o inițiativă susţinută prin programul H2020 al Comisiei Europene – proiectul Scientix 3 (convenţie de subvenţie nr. 730009), coordonat de European Schoolnet (EUN http://www.eun.org/). Activitatea a intrat acum în cea de-a treia fază (2016-2019) și este  finanțată prin intermediul programului Orizont 2020 al Uniunii Europene, program destinat cercetării și inovării.
     În fiecare an școlar, pe lângă colectarea de noi proiecte STEM, încărcarea de resurse educaționale deschise, publicarea de articole pe blog, organizarea de cursuri și întâlniri pentru profesori și alți factori interesați în promovarea învățământului științific din Europa și multe altele pe care le puteți afla vizitând portalul, la adresa de mai sus, Scientix organizează o serie de campanii și inițiative la care școlile pot participa. În acest an școlar, deja STEM Alliance (http://www.stemalliance.eu/)  a demarat campania sa „Diversitate în STEM”, iar cea de-a patra ediție a Săptămânii „STEM Discovery” va avea loc între 22 și 28 aprilie 2019. Aceste evenimente, plus multe altele, figurează într-un nou fluturaș publicat de Scientix, aici. Tot în acest an școlar, aveți ocazia să urmăriți câteva evenimente de știință unice, precum amartizarea misiunii Mars InSIGHT sau SpaceX Crew Dragon.  Pentru că în 2019 se împlinesc 50 de ani de la aselenizare și 100 de ani de la înființarea Uniunii Astronomice Internaționale, este o ocazie perfectă de a planifica activități școlare legate de științele spațiale!
      Vizitați, periodic, secțiunea CAMPANII (http://www.scientix.eu/events/campaigns) de pe portal, pentru a fi la curent cu toate evenimentele organizate sau promovate de Scientix!